NOS NieuwsAangepast

VION sjoemelde bewust met ham

Een partij gewone ham van VION is vorig jaar met opzet verkocht als biologische ham. Volgens oud-minister Hans Alders, die de affaire onderzocht, moeten leidinggevenden op de hoogte zijn geweest van de fraude. "Er kan geen twijfel over bestaan dat deze actie bewust en in opdracht of met medeweten van leidinggevenden is uitgevoerd."

Het incident vond plaats bij een dochter van VION, Encebe Vleeswaren. In totaal is vorig jaar meer dan 11.000 kilo gewone ham verkocht als biologische ham. VION erkent nu dat er sprake was van opzet .

Klokkenluiders

Alders concludeert dat meerdere mensen betrokken zijn geweest bij de fraude, want " in het vrieshuis moesten partijen vlees van andere codes worden voorzien en in de centrale ENCEBE administratie moesten codes worden gewijzigd".

De zaak werd naar buiten gebracht door twee medewerkers van het bedrijf. Volgens Alders kennen de twee klokkenluiders geen andere gevallen.

Ruimhartig

Eerder al deed Alders onderzoek bij VION omdat het bedrijf op grote schaal zou frauderen met vlees. Alders heeft daarvoor geen bewijs gevonden. Hij vindt dat VION schoon schip moet maken. Het bedrijf moet medewerkers oproepen zich te melden als ze iets weten over fraude. Klokkenluiders zouden ruimhartig moeten worden beloond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl