NOS NieuwsAangepast

EU trekt beurs voor Syriërs

De Europese Commissie stelt 30 miljoen euro extra beschikbaar voor hulp aan Syrische vluchtelingen. Het geld is bedoeld om de situatie in de vluchtelingenkampen, die zijn getroffen door hevig winterweer, te verbeteren.

Van het bedrag gaat 16 miljoen euro naar Palestijnse vluchtelingen in Syrië. Volgens de Europese Commissie zijn ongeveer 235.000 Palestijnen in Syrië gevlucht voor de burgeroorlog. Ze woonden al tientallen jaren in vluchtelingenkampen en zijn nu dus voor de tweede keer ontheemd geraakt.

De resterende 14 miljoen euro gaat naar kampen in Jordanië en Libanon, waar bijna anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen worden opgevangen. Het geld wordt onder meer besteed aan drinkwater, sanitaire voorzieningen en onderwijs.

Grootste geldschieter

In Libanon bestaat eenvijfde van de bevolking nu uit Syrische vluchtelingen. Het kleine land kan die toestroom nauwelijks aan. "Dat is te vergelijken met 90 miljoen vluchtelingen in de EU", zegt de Tsjechische eurocommissaris Stefan Füle.

De Europese Unie is naar eigen zeggen de grootste geldschieter voor de hulp aan Syrische vluchtelingen. De Europese Commissie en de EU-lidstaten hebben tot nu toe samen meer dan 2 miljard euro beschikbaar gesteld. Vorige week zegde de Europese Commissie nog 147 miljoen euro toe aan de Verenigde Naties voor noodhulp aan vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl