NOS NieuwsAangepast

Misstanden kolenmijnen aangepakt

Minister Ploumen heeft met vijf energiebedrijven afspraken gemaakt over het aanpakken van misstanden in steenkoolmijnen.

De bedrijven gaan onderzoek doen naar de arbeidsomstandigheden in de mijnen in onder meer Colombia, Zuid-Afrika en Rusland. De uitkomst daarvan wordt openbaar gemaakt en er komt een meldpunt voor misstanden in de mijnen.

Steenkool uit buitenlandse mijnen wordt in Nederland gebruikt om energie op te wekken.

Bettercoal

De energiebedrijven die de afspraken hebben ondertekend zijn EON Benelux, EPZ, Essent, GDF Suez Energie Nederland en Nuon. Zij werken daarbij samen met andere Europese energiebedrijven, die zich samen Bettercoal noemen.

Bettercoal laat het wel of niet in zee gaan met een mijn mede afhangen van de bereidheid van de eigenaar van een mijn om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en bijvoorbeeld vakbonden toe te laten.

Ploumen heeft de directies van de Nederlandse bedrijven uitgenodigd om in de tweede helft van volgend jaar met haar naar Colombia te reizen. Daar zijn zorgen over de arbeidsomstandigheden in de mijnen. Ook maatschappelijke organisaties krijgen de uitnodiging om mee te reizen.

'Rookgordijn'

Hulporganisatie IKV Pax Christi, die betrokken is bij het overleg over de werkomstandigheden in steenkoolmijnen, noemt de uitkomst van het overleg "een rookgordijn". Een woordvoerder noemt het akkoord een voorbeeld van een slager die zijn eigen vlees keurt.

Volgens IKV moet Ploumen de energiebedrijven dwingen om de werkomstandigheden in de steenkolenmijnen te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl