Politie Turkije slaags met betogers

In Istanbul is een demonstratie tegen de regering uitgelopen op een confrontatie met de politie. De betogers gooiden met stenen naar agenten. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om de honderden demonstranten uiteen te jagen.

De demonstratie was gericht tegen bouwplannen in de stad, maar keerde zich tegen de manier waarop premier Erdogan omgaat met de grote corruptiezaak waarbij enkele zonen van ministers in staat van beschuldiging zijn gesteld.

Ontslag

Erdogan zegt dat er sprake is van een complot tegen zijn regering en hij heeft politiechefs ontslagen en overgeplaatst. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Muammer Güler, heeft vandaag zijn ontslag aangeboden.

De zoon van Güler is één van de 24 mensen die zijn opgepakt in het onderzoek naar corruptie. In een interview zei de minister dat hij niets heeft misdaan. Hij heeft zijn ontslag aangeboden en zegt af te wachten of Erdogan dit aanvaardt.

Machtsstrijd

De arrestatie van corruptieverdachten lijkt voort te vloeien uit een machtsstrijd tussen Erdogan en Hizmet. Die beweging van de Turkse islamitische geestelijke Gülen heeft veel invloed binnen het politie-apparaat en de rechtspraak.

Gülen woont in ballingschap in de Verenigde Staten en was vroeger een bondgenoot van Erdogan. Zijn beweging heeft een netwerk van scholen, bedrijven en media.

De twee staan lijnrecht tegenover elkaar sinds de Turkse regering een plan presenteerde om scholen van Gülens beweging te sluiten of aan banden te leggen.

Doofpot

Journalisten in Turkije beschuldigen Erdogan ervan het schandaal in de doofpot te willen stoppen. Zo werd het hen vandaag verboden om politiebureaus te betreden, tenzij ze waren uitgenodigd voor persconferenties.

Erdogan reageerde tijdens een persconferentie op de beschuldiging, en zei dat van muilkorven geen sprake is. "Iedereen die steelt van de staat brengen wij voor de rechter, ook als het één van onze broeders is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl