NOS NieuwsAangepast

Kerst begint met windkracht 9

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor de kustprovincies voor de komende dagen omdat er kans is op buien met zware windstoten. Het wordt volgens het KNMI stormachtig met dinsdag windkracht 9.

Het noordwestelijk kustgebied en het IJsselmeer krijgen vandaag al te maken met onstuimig weer. In de loop van morgenavond krijgen alle kustprovincies en het IJsselmeer te maken met hevige wind.

90 km/u

Weerplaza verwacht morgenavond en dinsdag een storm uit het zuiden met windkracht 9. Daarbij kunnen windstoten tot 90 kilometer per uur voorkomen.

Het onstuimige weer wordt volgens Weerplaza veroorzaakt door een diepe oceaandepressie die dinsdag bij Schotland komt te liggen. De kerndruk van minder dan 930 hPa, een waarde die de meeste barometers niet kunnen aangeven, staat volgens Weerplaza garant voor een zeer zware storm, met langs de westkust van Schotland, Engeland en Ierland windkracht 11.

100 mm in de Alpen

In de Franse en Italiaanse Alpen wordt zeer slecht weer verwacht tijdens de kerstdagen. In 24 uur tijd kan daar meer dan 100 millimeter neerslag vallen. In de dalen kan dat tot wateroverlast leiden.

In de bergen wordt meer dan een meter sneeuw verwacht. Volgens Weerplaza kunnen skidorpen daardoor afgesloten raken van de buitenwereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl