NOS NieuwsAangepast

Chodorkovski: geef om gevangenen

De Russische voormalige oliemagnaat Michail Chodorkovski gaat zich inzetten voor de vrijlating van politieke gevangenen in Rusland. Dat maakte hij bekend tijdens een persconferentie in Berlijn.

"Ik was niet de laatste politieke gevangene van het Kremlin", zei Chodorkovski in de richting van westerse regeringsleiders die een goede relatie onderhouden met Rusland. De zakenman zei in de toekomst een publieke rol te willen spelen, maar zeker geen politieke machtsstrijd met de autoriteiten aan te willen gaan.

Chodorkovski sprak met journalisten bij Checkpoint Charlie, de bekendste grensovergang tussen het voormalige West-Berlijn en het communistische Oost-Berlijn. Zijn bejaarde ouders waren ook aanwezig bij de persontmoeting die plaatsvond in het Muurmuseum bij de voormalige grensovergang.

Dankbaar

Chodorkovski begon zijn verklaring met een dankwoord voor de Duitse oud-politicus Genscher en bondskanselier Merkel. Genscher heeft bemiddeld in de gratieverlening door president Poetin.

De ex-oliemagnaat zei desgevraagd geen haat- of wraakgevoelens jegens Poetin te voelen, omdat hij heeft besloten zich "pragmatisch" op te stellen.

Op een vraag over de Olympische Winterspelen antwoordde hij dat zo'n sportief evenement niet bedorven mag worden door politiek activisme. Enkele regeringsleiders hebben al laten weten niet naar de Winterspelen te gaan uit protest tegen de anti-homowetgeving in Rusland.

Derde rechtszaak

Chodorkovski verklaarde voorlopig in Berlijn te blijven vanwege familieomstandigheden. Zijn moeder wordt er behandeld voor kanker. Hij voegde eraan toe dat hij meer zekerheden van de Russische autoriteiten nodig heeft voordat hij terug kan keren naar zijn vaderland.

Chodorkovski wees erop dat een nieuwe, derde rechtszaak tegen hem nog niet volledig is uitgesloten. In de afgelopen jaren heeft hij twee keer terechtgestaan wegens diefstal, corruptie en witwassen van geld.

Algemeen werd aangenomen dat Chodorkovski om politieke redenen werd vastgehouden, wegens zijn verzet tegen Poetin. Hij kreeg vrijdag onverwacht gratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl