NOS SportAangepast

Nieuwe koers Nederlandse turners

De Nederlandse topspecialisten bij het turnen breiden hun programma in 2014 uit met enkele toestellen. Zo gaat Epke Zonderland zich naast de rekstok en de brug ook richten op vloer en voltige. Doel is om met een team naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016) te gaan.

Naast Zonderland breidt ook bijvoorbeeld ringenspecialist Yuri van Gelder zijn pakket uit. Hij neemt de onderdelen vloer en sprong mee in zijn programma. Van Gelder: ''Dat gaat ten koste van ringen, dus ik heb langer de tijd nodig om me voor te bereiden. Hoe meer toestellen je doet, hoe meer kans op blessures. Maar ik heb een goed team van specialisten om me heen die alles goed in de gaten houden.''

Nederland moet volgend jaar oktober, bij de WK in China, bij de beste 24 landen komen. Een jaar later is een top 12-klassering vereist om definitief met het team naar de Spelen te gaan. Voor Zonderland zijn de Europese kampioenschappen in mei (Bulgarije) het eerste testmoment. ''Dat is waarschijnlijk het eerste toernooi dat ik meerdere toestellen ga doen, naast brug en rek'', aldus Zonderland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl