NOS NieuwsAangepast

Chodorkovski: niet in de politiek

De vroegere oliemagnaat Chodorkovski zal zich afzijdig houden van de Russische politiek. Dat heeft hij in een vraaggesprek met het Russische magazine The New Times bekendgemaakt. Verder zegt hij niet terug te zullen keren naar Rusland.

De zakenman, die deze week uit de gevangenis werd vrijgelaten, vreest dat de Russische autoriteiten hem geen tweede keer zullen toestaan naar het buitenland te reizen. Hij verblijft nu in Berlijn, om zijn zieke moeder te bezoeken.

"Het Kremlin heeft veel formele argumenten om mij opnieuw vast te houden", aldus Chodorkovski die tien jaar gevangen zat wegens diefstal en corruptie. Algemeen wordt aangenomen dat hij vast zat omdat hij een tegenstander is van president Poetin.

Brief

De zakenman ziet ook af van aanspraken op geld of bezit uit het olieconcern Yukos waar hij tot 2003 eigenaar van was. Hij heeft deze toezeggingen gedaan in een brief aan Poetin. Chodorkovski benadrukte in het interview dat deze toezeggingen geen voorwaarde waren voor de gratie die Poetin hem vrijdag verleende.

Genscher

Chodorkovski had gevraagd om gratie, omdat zijn moeder kanker heeft. Hij reisde vrijdag direct naar haar toe; de Russische televisie zond beelden van hun hereniging uit.

De Duitse liberale oud-politicus Genscher speelde een hoofdrol in de succesvolle gratieverlening, zei Chodorkovski in een ander vraaggesprek. Genscher was een geschikte bemiddelaar omdat hij door zowel Poetin als Chodorkovski wordt vertrouwd.

Dankzij Genscher hoefde Chodorkovski geen schriftelijke schuldbekentenis aan het gratieverzoek toe te voegen. Dat was eerder steeds een harde voorwaarde van Poetin om gevangenen vrij te laten.

Checkpoint Charlie

Rond 13.00 uur geeft Chodorkovski een persconferentie in Berlijn bij het Checkpoint Charlie, de controlepost op de vroegere grens tussen kapitalistisch West-Berlijn en communistisch Oost-Berlijn. Hij heeft al aangegeven dat hij nog niet op de hoogte is van alle bijzonderheden rond zijn vrijlating.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl