NOS NieuwsAangepast

Cuba zoekt toenadering tot VS

De Cubaanse president Raul Castro heeft de VS opgeroepen om de betrekkingen met Cuba te normaliseren.

Hij deed de oproep tijdens een toespraak in het Cubaanse parlement. De enige eis die Castro stelt, is dat Washington de Cubaanse regering en de communistische koers van het land respecteert.

Handdruk

De toenadering komt kort na de handdruk van president Obama tijdens de herdenking van Nelson Mandela in Johannesburg. De Amerikaanse president gaf na een toespraak Raul Castro een hand. Washington zei later dat de handdruk uit hoffelijkheid was gegeven en dat er geen enkele politieke betekenis achter zat.

Volgens de Cubaanse leider is er al een voorzichtige dialoog met de Amerikanen op gang gekomen. Hij doelde op overleg over Cubaanse vluchtelingen en het herstel van de levering van post.

Respect

Wederzijds respect is volgens Castro essentieel om de betrekkingen te normaliseren. "We moeten aanvaarden dat we verschillende politieke denkbeelden hebben. Dan kunnen we vreedzaam naast elkaar leven; zo niet, dan gaan we nog eens 55 jaar op dezelfde voet verder."

De 82-jarige Raul Castro heeft in 2006 de meeste politieke taken overgenomen van zijn broer Fidel Castro omdat diens gezondheid sterk achteruit was gegaan. Fidel droeg twee jaar later alle macht over.

Fidel Castro is sindsdien nauwelijks nog in het openbaar te zien. Hoe het met zijn gezondheid is, is onduidelijk. Af en toe werden nog foto's gepubliceerd van Fidel met de inmiddels overleden Venezolaanse president Hugo Chavez. Ze waren goede vrienden.

Dat Fidel Castro ook na Chavez' dood nog goede contacten heeft met Venezuela, bewijst een bezoek van president Nicolas Madura aan Fidel Castro. Ze spraken elkaar gisteren in Havana. Ook daar werden foto's van verspreid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl