Heerenveen overklast pover AZ

sc Heerenveen heeft in Alkmaar op niet mis te verstane wijze revanche genomen voor het verloren bekerduel met AZ. De Friezen, die woensdag na strafschoppen verloren, overklasten een uiterst pover AZ met 1-5 en blijven daardoor stevig vijfde in de eredivisie.

Na een rommelige openingsfase leverde de eerste kans van de wedstrijd meteen een treffer op. Bilal Basacikoglu kapte op links Mattias Johansson uit en trof doel via de handen van doelman Esteban.

De Alkmaarders waren de eerste klap nog niet te boven toen Hakim Ziyech de tweede al uitdeelde. De aanvallende middenvelder scoorde van afstand met een bekeken schot via de lat.

Dubieuze hoofdrol Martens

Maarten Martens eiste in het vervolg van de eerste helft in meerdere opzichten een hoofdrol voor zich op bij AZ. De Belg raakte met een vrije trap de lat en stelde met een volgende vrije trap Aron Jóhannsson in staat de spanning terug te brengen.

Kort voor rust stond hij echter met geschutter ook aan de basis van de derde Friese treffer. Na zijn slordige terugspeelbal schoot Esteban de bal tegen Alfred Finnbogason op, waarna Luciano Slagveer het laatste zetje gaf.

Heerenveen na rust trefzeker

In de tweede helft drong AZ meer aan en het kreeg het ook kansjes, maar de counters van Heerenveen leverden meer gevaar op en de gevolgen bleven niet uit. Finnbogason maakte op beheerste wijze de 1-4 en Ziyech, die woensdag ook al twee keer scoorde tegen AZ, was met een schuiver goed voor de 1-5.