NOS NieuwsAangepast

Nabestaanden blij met onderzoek

De nabestaanden van de verantwoordelijken voor de treinkaping bij De Punt in 1977 zijn tevreden met het aangekondigde onderzoek naar de beëindiging van de kaping. Dat zegt advocaat Liesbeth Zegveld, die de nabestaanden van zes Molukse kapers bijstaat en een kaper die de gewelddadige beëindiging overleefde.

Het ministerie van Justitie maakte vandaag bekend dat het ''nader archiefonderzoek" laat doen naar de gewelddadige beëindiging van de Molukse treinkaping.

Kogelregen

Volgens Zegveld komt het onderzoek laat, maar is het welkom en een goede ontwikkeling. De nabestaanden benaderden Zegveld naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant, die op basis van een geheime nota schreef dat de zes kapers omkwamen door een kogelregen.

De advocaat gaat vanaf januari onderzoeken of ze ministers en mariniers aan een getuigenverhoor gaat onderwerpen.

Parlementaire enquête

Journalist Jan Beckers publiceerde afgelopen zomer een rapport waaruit volgens hem blijkt dat de mariniers bij de Punt veel meer geweld hebben gebruikt dan de autoriteiten volhouden. Hij is minder positief over het aangekondigde onderzoek omdat alles wat in de archieven te vinden is, volgens hem al bekend is.

Beckers gebruikte voor zijn onderzoek ook archiefmateriaal en sprak met een aantal betrokkenen. Hij zou nu liever zien dat er een parlementaire enquête komt, waarbij alle betrokkenen onder ede kunnen worden gehoord.

Marinecommandant

Beckers wilde onder meer met marineofficier Ruud Kloppenburg spreken, die commandant was van de mariniers die de trein bestormden. Kloppenburg antwoordde hem dat hij niet wilde meewerken aan een interview.

"Het gaat hier om (niet onbelangrijke) details die maar bij een heel kleine groep betrokkenen bekend zijn, niet in de laatste plaats bij mij", schrijft Kloppenburg. Hij wil niet worden geïnterviewd omdat hij bang is dat zijn integriteit en loyaliteit dan in het geding komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl