NOS NieuwsAangepast

Ruiten sneuvelen na vuurwerkklap

Na een door Defensie gecontroleerde ontploffing van illegaal vuurwerk zijn in Zwartewaal bij Rotterdam ruiten gesneuveld. Op Twitter zeggen inwoners van Rozenburg en Maassluis, aan de andere kant van de Nieuwe Waterweg, de knal te hebben gehoord.

Het vuurwerk werd gisteren gevonden in een woning in Heenvliet, vlakbij Zwartewaal. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was samen met de politie vandaag de hele dag bezig met het leeghalen van de woning.

Glaszetter

De vondst werd onschadelijk gemaakt in de Put van Heenvliet. Glaszetter Varu Glas uit Zwartewaal heeft inmiddels vier telefoontjes van dorpsgenoten gehad bij wie ruiten zijn gesneuveld. De politie bevestigt dat er vier ruiten zijn gesneuveld en dat bij een huis een scheur in een aanbouw is ontstaan.

Een woordvoerder van de EOD zegt dat het niet heel ongebruikelijk is dat er ruiten springen. "Zes keer gaat het goed, de zevende keer niet." De afstand van de explosie tot de bewoonde wereld was goed, maar door de bewolking kaatste de drukgolf terug. "En het bewijst maar weer hoe sterk het vuurwerk was", zegt de woordvoerder.

Ontruimingen

Volgens de politie gaat het om honderden kilo's illegaal vuurwerk en de grondstoffen daarvoor. Vijf woningen werden ontruimd. De bewoner van de woning waar het vuurwerk werd gevonden is aangehouden.

Nog niet al het vuurwerk is tot ontploffing gebracht. Een deel gaat terug naar de vindplaats, waar het vannacht wordt bewaakt. Morgen wordt besloten hoe het moet worden vernietigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl