NOS NieuwsAangepast

"Studie bevingen ontoereikend"

Het onderzoek dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft gedaan naar de toekomstige zwaarte van aardbevingen in Groningen is ontoereikend. Dat stellen TNO en experts van onder meer de TU Delft.

Het zal op basis van de huidige kennis over de ondergrond onmogelijk zijn om nu al vast te stellen hoe zwaar de aardbevingen door gaswinning in Groningen gaan worden. Mede op basis van dit onderzoek wordt besloten over de toekomstige gaswinning in Groningen.

Nationaal programma

Verschillende onderzoeksinstellingen en universiteiten praten nu over het opzetten van een nationaal onderzoeksprogramma. De kennis die daarmee vergaard wordt, is niet alleen van belang voor de gaswinning, maar ook voor allerlei andere activiteiten in de ondergrond.

Ook voor schaliegas, geothermie, zoutwinning en CO2- en gasopslag is die kennis volgens de wetenschappers vereist. Aan het programma werken mee: TNO, de TU Delft, de universiteiten in Utrecht en Groningen en het KNMI.

Onbetrouwbaar

Tot nu toe is altijd alleen met statistiek berekend hoe zwaar de aardbevingen maximaal kunnen worden. Niet alleen in Groningen, maar wereldwijd blijkt deze methode onbetrouwbaar; op steeds meer plekken vinden zwaardere aardbevingen na gaswinning plaats dan eerder was voorspeld.

Met statistiek kun je je alleen baseren op de aardbevingen die al hebben plaatsgevonden. Voorspellingen doen, zonder dat je eigenlijk precies weet waardoor ze worden veroorzaakt, is een hachelijke zaak, stellen de experts. Daarvoor is veel meer onderzoek in de ondergrond nodig.

Minister Kamp

Op dit moment lopen er al veel verschillende onderzoeken naar de aardbevingen. Maar volgens de wetenschappers zullen die nog onvoldoende duidelijk maken welke mechanismes in de ondergrond de bevingen veroorzaken.

Minister Kamp neemt in januari een besluit over de toekomst van de gaswinning.

Tips? Mail NOS-redacteur Heleen.Ekker@nos.nl of Reinalda.Start@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl