NOS NieuwsAangepast

VS en India willen vrienden blijven

India en de VS proberen hun recente ruzie over de behandeling van diplomaat Devyani Khobragade bij te leggen. Dat heeft de Indiase minister van Buitenlandse Zaken gezegd. Beide landen willen volgens de minister hun goede relatie niet op het spel zetten voor "dit ene incident".

De omstreden diplomaat is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. India heeft haar overgeplaatst naar de VN-delegatie. Daarmee zou haar diplomatieke immuniteit versterkt moeten worden.

De Amerikanen arresteerden plaatsvervangend consul Khobragade vorige week voor visumfraude en het onderbetalen van haar dienstmeisje. "Ze is geboeid afgevoerd voor de ogen van haar kinderen, gevisiteerd en zat korte tijd vast tussen zware criminelen", zegt correspondent Lucas Waagmeester.

Groepje heethoofden

De Indiërs reageerden woedend. In Mumbai gooiden betogers gisteravond een ruit in van een pizzeria van de Amerikaanse keten Domino's. Actievoerders eisen een boycot van Amerikaanse producten in India. "Het is een klein groepje heethoofden, maar het gaat om de manier waarop die diplomaat is behandeld", zegt Waagmeester.

"Amerika raakt echt een snaar. Volgens India worden de Geneefse conventies geschonden, die bepalen dat je geen diplomaat van een ander land mag oppakken." India wil dat de aanklacht wordt ingetrokken, maar dat doet de VS niet. "Politici hier zijn behoorlijk fel, ik zie niet echt hoe de geest weer in de fles gaat de komende dagen."

Verschrikkelijk betrapt

Indiase media staan bol van de rel, maar volgens Waagmeester wordt nauwelijks gesproken over de aanklacht: het onderbetalen van de huishoudster. "De Indiase elite voelt heel goed dat dat een gevoelig punt is. Elk middenklasse-gezin heeft een of meerdere huishoudsters."

"Die vrouwen worden soms keurig behandeld, maar ik zie ook vaak in Delhi dat er een baas-tot-slaaf-achtige verhouding is. Onderbetaald, keihard werken, slechte behandeling, zeer armzalige huisvesting. Ik krijg een beetje de indruk dat de Indiase elite heel goed weet dat dat echt niet meer kan. Als een ander land je daarop wijst, dan voel je je natuurlijk verschrikkelijk betrapt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl