NOS NieuwsAangepast

Lichaam Britse arts vrijgegeven

Het lichaam van de Britse arts Abbas Khan is vrijgegeven door de Syrische autoriteiten. Het Rode Kruis heeft ervoor gezorgd dat de overblijfselen naar Libanon werden vervoerd, waar het lijk van Kahn werd overgedragen aan de Britse ambassade.

De arts kwam om in gevangenschap, volgens het regime door zelfmoord, maar de Britse regering stelt dat Khan in feite is vermoord. De arts wist dat hij een paar dagen later zou worden vrijgelaten.

Pyama

Khan kwam ruim een jaar geleden naar Aleppo om daar te helpen in een ziekenhuis. Hij werd binnen twee dagen gearresteerd. In brieven schreef Khan dat zijn bewakers hem sloegen en dat hij gedwongen werd andere gevangenen te mishandelen.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken zegt dat Khan zelfmoord heeft gepleegd door zichzelf op te hangen aan zijn pyama. Er zouden röntgenfoto's zijn genomen waarop geen bewijs voor geweld of een worsteling te zien was. Tegen de BBC hebben Syrische autoriteiten gezegd dat de familie een team mag sturen om de dood van Khan te onderzoeken.

Bij de overdracht van de kist van het Rode Kruis aan de Britse diplomaten in Libanon was de moeder van Khan aanwezig. "De veiligheidsdiensten van Syrië hebben hem vermoord", riep ze. "Ze zijn moordenaars."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl