NOS SportAangepast

WK handbal: finale Servië-Brazilië

De handbalsters van Servië hebben op het WK in eigen land de finale bereikt. In het eigen Belgrado werd voor het oog van liefst 18.236 toeschouwers in de halve finales afgerekend met Polen: 24-18. In de eindstrijd wacht Brazilië, dat Denemarken met 27-21 terugwees.

De 26-jarige Andrea Lekic nam met acht treffers een derde van de Servische productie voor haar rekening. Polen moest het vooral hebben van Karolina Szwed-Örneborg, die vier keer scoorde.

De beer los

De Poolsen konden de thuisploeg tot 5-4 bijhouden, maar daarna was de beer los. Vooral dankzij keepster Katarina Tomasevic (zeventien saves) stond Servië bij de rust al acht doelpunten voor. Coach Sasa Boskovic kon het zich bij die veilige marge permitteren zijn topspeelsters in de tweede helft rust te gunnen.

Brazilië,dat in de achtste finales Oranje naar huis had gestuurd, had opvallend weinig moeite met Denemarken. De Deensen, die zestien jaar geleden hun enige wereldtitel behaalden, kwamen nog wel op een 1-0 voorsrpong. Dat was gelijk ook de enige keer dat de Scandinavischen aan de goede kant van de score stonden.

Brazilië

Aan de hand van Alexandra do Nascimento (zeven doelpunten) en Ana Rodrigues (vijf treffers) ging Brazilië erop en erover. Bij rust was de marge vier: (14-10). Dat gat bleek voor de Deensen, die nog wel even terugkwamen tot op drie treffers verschil, in de tweede helft niet meer te dichten.

Zowel Servië als Brazilië stond niet eerder in de finale op het WK, dat sinds 1957 wordt georganiseerd en in Servië zijn 21ste editie beleeft. Beide landen haalden zelfs nog nooit het podium.