NOS NieuwsAangepast

Meer Turkse politiechefs weg

In Turkije zijn opnieuw politiechefs ontslagen, als reactie op de corruptieaffaire die dinsdag in de openbaarheid kwam. Gisteren kreeg de hoogste politiechef van Istanbul ontslag. Hij werd teruggeroepen naar de hoofdstad Ankara.

Dinsdag werden in het kader van een groot onderzoek naar corruptie meer dan vijftig mensen gearresteerd, onder wie drie zoons van ministers uit het kabinet van premier Erdogan. Sommige verdachten zijn al voorgeleid.

Erdogan noemt het onderzoek een "smerige operatie", bedoeld om zijn regering te ondermijnen.

De Turkse televisiezenders NTV en CNN Turk meldden vandaag dat 14 politiechefs de laan zijn uitgestuurd. In totaal zouden ongeveer 30 politieofficieren uit hun functie zijn gezet.

Conflict

Commentatoren in Turkije zeggen dat de hele affaire het gevolg is van een conflict tussen de AK-partij van Erdogan en de islamitische geleerde Fethullah Gülen, die als banneling in de Verenigde Staten woont. Volgelingen van Gülen hebben in Turkije hoge posities bij politie en justitie, maar ook in de regering zelf.

Gülen was lange tijd een bondgenoot van Erdogan, maar de twee kwamen de laatste tijd tegenover elkaar te staan. De beweging van Gülen heeft duizenden scholen in Turkije. De premier heeft gezegd dat hij dergelijke particuliere scholen wil sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl