Merkel en Rutte oneens op EU-top
Een voorstel van de Duitse bondskanselier Angela Merkel om zogenoemde lidstaatcontracten in te voeren is doorgeschoven naar oktober volgend jaar. Onder andere premier Rutte was het niet eens met het bindende aspect van de maatregel. Het gaat om contracten waarmee eurolanden zich tegenover de Europese Commissie verplichten tot economische hervormingen. Gisteravond werd erover gesproken op de eurotop in Brussel.
Volgens Rutte is er niet ingestemd met het bindende aspect. Het woord bindend is volgens hem vervangen door "in wederzijds overleg goedgekeurde contracten".
Het idee voor de lidstaatcontracten is in Duitsland ontstaan om meer hervormingen voor elkaar te krijgen. Een lidstaat sluit daarover een contract met de Europese Commissie en met de andere eurolanden. "Dat doel steunen wij, want dat is in het belang van de stabiliteit in de eurozone, maar ik geloof niet dat dit instrument het gaat opleveren", zei Rutte. Hij vindt het instrument te licht. Een meerderheid in de Tweede Kamer is er tegen.
Voorstel Dijsselbloem
"Ik ben totaal overtuigd van de noodzaak dat landen hervormen. Ik denk ook dat een aantal landen dat te weinig doen, maar ik geloof niet dat lidstaatcontracten daarbij kunnen helpen", aldus Rutte. Hij ziet er het nut niet van in en denkt dat de maatregel weinig toevoegt aan de bestaande afspraken.
Hij heeft wel het voorstel van minister Dijsselbloem geopperd bij zijn Europese collega's. Die wil dat een euroland alleen nog uitstel kan krijgen voor het op orde stellen van de begroting als dat land toezegt minstens één grote hervorming door te voeren. "Dan koppel je die hervorming aan de noodzaak van een land om eventueel een jaar langer te hebben om een tekortdoel te halen. Dan heb je iets wat denk ik wel kan werken", zei Rutte.
Bondskanselier Merkel bleef na afloop van de top overtuigd van het nut van de contracten. Op een top in oktober volgend jaar wordt er opnieuw over gepraat.