NOS NieuwsAangepast

Proef met participatieverklaring

Ten minste zestien gemeenten gaan komend jaar bij wijze van proef een participatieverklaring voorleggen aan immigranten. In de verklaring staat wat hun rechten en plichten zijn en wat de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving zijn.

Het is de bedoeling dat nieuwkomers uit bijvoorbeeld Roemenië of Bulgarije de verklaring ondertekenen. Ze verklaren daarmee dat ze de waarden van de Nederlandse samenleving willen uitdragen. Waarden die daarbij worden genoemd zijn de vrijheid van meningsuiting en het recht op een eigen geloof en leefstijl.

Het document is echter niet bindend. Eerder wilde minister Asscher een participatiecontract invoeren, maar dat stuitte op bezwaren bij de Europese Unie omdat er binnen de EU vrij verkeer van personen is, en werknemers overal mogen werken. Asscher denkt dat ook een vrijblijvende verklaring immigranten kan helpen om in Nederland te integreren.

Welkom heten

Asscher schrijft aan de Tweede Kamer dat de verklaring bedoeld is om immigranten welkom te heten en een binding met de gemeente en de Nederlandse samenleving tot stand te brengen. Ook zouden nieuwkomers door betere informatie weerbaarder worden tegen misbruik en uitbuiting.

Aan de proef doen gemeenten mee die veel immigranten uit Oost-Europa ontvangen. Het gaat onder meer om Amsterdam en Rotterdam, Westland, Venray, Harderwijk en Waalwijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl