NOS NieuwsAangepast

Minder overstappers zorgpolis

Het aantal mensen dat overstapt naar een andere zorgverzekeraar daalt dit jaar ten opzichte van 2012. Dat voorspellen het onderzoeksinstituut Nivel en de verzekeraars Univé en VGZ.

Volgens Nivel, Univé en VGZ zal ongeveer 5,5 procent van de verzekerden overstappen. Vorig jaar veranderde 7,2 procent van zorgverzekeraar.

Van de nieuwe klanten kiest 21 procent voor een goedkopere internetpolis waarbij alle zaken via internet geregeld moeten worden.

Contracten

Maar 5 procent van de nieuwe verzekerden kiest voor een selectief polis. Dat is een polis waarbij een verzekerde maar bij een beperkt aantal zorgverleners terechtkan. In het geval van de Zekur-polis van VGZ zijn dat maar zestien ziekenhuizen in heel Nederland.

Wie voor niet-spoedeisende hulp toch naar een ander ziekenhuis gaat, moet een aanzienlijk deel van de rekening zelf betalen.

Het aantal mensen dat geen aanvullende verzekering afsluit, stijgt licht met iets meer dan één procent. Nog minder mensen verhogen vrijwillig hun eigen risico.

4,3 miljoen

Nivel heeft zijn verzekerdenpanel ondervraagd. Univé en VGZ hebben bijgehouden wat hun klanten daadwerkelijk doen. Die resultaten zijn vergeleken met dezelfde gegevens over het vorig jaar en vervolgens aan elkaar gekoppeld.

De combinatie Univé-VGZ heeft samen 4,3 miljoen verzekerden, dat is ongeveer een kwart van de markt.

Ander beeld

De voorspelling wijkt sterk af van het beeld dat verschillende vergelijkingssites de afgelopen tijd hebben geschetst. Die voorspelden meer overstappers dan ooit, een sterke daling van het aantal verzekerden dat nog een aanvullende verzekering zou afsluiten en een even sterke groei van het aantal selectieve polissen.

Frank Elion van VGZ verklaart dat doordat de vergelijkingssites een bepaald type verzekerden trekken, die vaker elk jaar een nieuwe afweging maken en eerder geneigd zijn aanvullende verzekeringen op te zeggen of voor de goedkoopste polis te kiezen.

Vorig jaar zaten Nivel en VGZ-Univé er met hun voorspelling van het aantal overstappers een half procent naast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl