Haaretz: Mossad trainde Mandela

Nelson Mandela heeft judo-, sabotage- en wapentraining gehad van de Israëlische geheime dienst Mossad. Dat gebeurde in 1962 in Ethiopië, toen Mandela Zuid-Afrika was ontvlucht omdat hij werd gezocht voor het organiseren van een nationale staking.

Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz op basis van een brief van een medewerker van de Israëlische ambassade in Ethiopië. Volgens Haaretz was deze medewerker een Mossad-agent.

David Mobsari

De man schreef in 1962 in deze brief aan het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken dat hij een "leerling" uit Rhodesië, het huidige Zimbabwe, onder zijn hoede kreeg. Hij noemde zich David Mobsari.

Mobsari bleek goed op de hoogte van de problemen van Israël en de Joden en wekte de indruk een intellectueel te zijn. Hij was zeer geïnteresseerd in de methoden van de Haganah, de paramilitaire Joodse strijdgroep uit de tijd dat Palestina een Brits Mandaatgebied was (1920-1948).

Foto's

Maanden later zag de Mossad-agent Mobsari terug op foto's in de krant. Mobsari werd in die krant Nelson Mandela genoemd, een zeer belangrijke ANC-leider die na terugkeer naar Zuid-Afrika was opgepakt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken antwoordde de agent dat Mobsari en Mandela inderdaad een en dezelfde persoon waren. Ook die brief is in handen van Haaretz.

Omslag

Het verhaal past in de geschiedenis van de Israëlisch-Zuidafrikaanse betrekkingen. Israël steunde in de jaren zestig de anti-apartheidsstrijd in Zuid-Afrika.

Dat veranderde in de jaren zeventig. Toen werden de banden met het apartheidsregime juist aangehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl