NOS VoetbalAangepast

Arbiters met spuitbussen op WK

FIFA-voorzitter Sepp Blatter is overstag. Op het komende WK voetbal kunnen scheidsrechters niet alleen beschikken over een fluit en doellijntechnologie, maar ook over een spuitbus. Scheidsrechters kunnen op die manier bij vrije trappen de muur op de juiste afstand houden.

De spray die de scheidsrechters gebruiken verdampt na een tijdje vanzelf. ''Wanneer de arbiter een vrije trap toekent meet hij 9,15 meter uit en spuit daar een streep op de grasmat. De dichtstbijzijnde verdediger moet minimaal die afstand aanhouden tot de vrije trap is genomen. In Zuid-Amerika, waar de spray is ontwikkeld, wordt al langer met deze oplossing gewerkt en wordt er nauwelijks nog gediscussieerd over muurtjes die te dicht bij de bal zouden staan", zei Blatter op een persconferentie in Marrakech, waar het WK voor clubteams wordt gehouden.

Op dat WK hebben de scheidsrechters al beschikking over die spuitbussen. "Ik denk dat het een goede oplossing is, al komt die in ogen van anderen misschien te laat'', aldus Blatter. "Ik was zelf eerst ook sceptisch, maar alle scheidsrechters die er gebruik van hebben gemaakt, reageerden positief."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl