NOS NieuwsAangepast

Hercules op weg naar Zuid-Sudan

Een Hercules C-130 is vanaf Eindhoven Airport vertrokken om Nederlanders in Zuid-Sudan te evacueren. Het transporttoestel vliegt eerst naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de daadwerkelijke evacuatie morgen. Op dit moment staan 154 Nederlanders bij de ambassade in de hoofdstad Juba geregistreerd.

Kernstaf

De Hercules zal morgen een aantal plaatsen in Zuid-Sudan aandoen, waaronder Juba. Daarna vliegt de Hercules weer terug naar Addis Abeba. Daar staat dan een groter toestel te wachten om de Nederlanders naar huis te brengen.

Het ministerie raadt alle Nederlanders dringend aan om van deze gelegenheid gebruik te maken om het land te verlaten. Als de evacuatie is afgerond, zal ook de bezetting van de ambassade worden teruggebracht. Slechts een kernstaf van drie medewerkers blijft achter in Juba.

Machtsstrijd

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde gisteren aan dat de Nederlanders worden geëvacueerd vanwege de onveilige situatie in het land. Ook andere landen, zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, halen hun burgers weg uit Zuid-Sudan of hebben dat al gedaan.

In Zuid-Sudan is een machtsstrijd gaande. President Kiir zegt dat vorige week is geprobeerd om een coup te plegen. De militairen zouden aanhangers zijn van de voormalige vice-president Machar die in juli werd ontslagen.

Muiterij

Na de "coup" zijn gevechten uitgebroken die volgens schattingen vijfhonderd mensen het leven heeft gekost. Het geweld begon in de hoofdstad Juba maar heeft zich verspreid naar andere delen van het land.

De stad Bor, zo'n 200 kilometer ten noorden van Juba, is volgens een legerwoordvoerder in handen gevallen van muitende militairen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl