NOS NieuwsAangepast

Advies: haal teugels aan bij NSA

President Obama moet de bevoegdheden van de geheime dienst NSA drastisch beperken en meer toezicht instellen. Dat adviseert een commissie aan de president, in een rapport van meer dan 300 bladzijden.

Volgens de commissie, die in augustus werd ingesteld door Obama, is de reikwijdte van de NSA de afgelopen tien jaar fors gegroeid ten koste van de privacy van burgers.

Toestemming rechter

De onderzoekscommissie vindt dat data over telefoongesprekken in handen moeten blijven van de telecombedrijven. De NSA zou die data alleen moeten kunnen verkrijgen na tussenkomst van de rechter.

De NSA zou ook op andere vlakken vaker toestemming moeten vragen van de rechter, of instemming moeten krijgen van het Congres. Het afluisteren van buitenlandse leiders zou alleen nog mogen gebeuren met toestemming van de president, vooral in het geval van leiders van bevriende naties.

Hawaï

De commissie zegt dat een balans gevonden moet worden tussen het beschermen van de privacy en waardigheid van burgers enerzijds en het voorkomen van terreur anderzijds. "Democratische landen moeten zichzelf beschermen, en landen die zichzelf beschermen moeten democratisch en vrij blijven."

President Obama gaat deze week naar Hawaï om daar de Kerst te vieren. Waarschijnlijk neemt hij pas in januari een besluit over de NSA. Sommige adviezen zullen door het Congres moeten worden behandeld.

Deze week oordeelde een federale rechter al dat de NSA in strijd handelt met de grondwet door op zo'n grote schaal telefoongegevens te verzamelen. Ook hij sprak van een onacceptabele inbreuk op de privacy van burgers. Wel gaf hij de regering de kans om in beroep te gaan alvorens een definitief oordeel te vellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl