NOS NieuwsAangepast

Infectiepreventie schiet tekort

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen schieten tekort bij het voorkomen van infecties. Ze houden zich niet aan de richtlijnen voor infectiepreventie. De meest basale regels, zoals het niet dragen van horloges en sieraden, worden door artsen en verplegend personeel vaak geschonden.

Dat constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in twee rapporten die vandaag verschijnen. De inspectie bezocht 26 ziekenhuizen en 21 verpleeg- en verzorgingshuizen. Verder vulden 94 ziekenhuizen een vragenlijst in. Infectiepreventie is een van de speerpunten van de IGZ.

Hygiëne

De Inspectie maakt zich "grote zorgen" over de persoonlijke hygiëne van personeel en patiënten. Artsen en verpleegkundigen wassen hun handen veel minder vaak dan zou moeten. Slechte handhygiëne is een van de belangrijkste factoren bij het verspreiden van bacteriën. Schoonmaak en desinfectie is in veel gevallen slecht. Het tv-programma Zembla besteedde daar al eerder aandacht aan in een undercoverreportage.

Ook de screening op bacteriën die ongevoelig zijn voor veel of alle antibiotica is veelal ondermaats. Maar in 5 van de 256 bezochte ziekenhuizen was de screening op zulke bacteriën in orde. Voor een deel komt dat doordat de bacteriën pas sinds enkele jaren in Nederland voorkomen. Een uitbraak van deze bacteriën was er bijvoorbeeld in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en in een verpleeghuis in Geertruidenberg.

Ouderenzorg

In de onderzochte instellingen voor ouderenzorg is er volgens de inspectie eigenlijk amper sprake van infectiepreventie. Dat brengt grote risico's met zich mee. Medicijnen en voedsel worden niet hygiënisch bewaard, er wordt slecht schoongemaakt en de kennis van medewerkers op dit gebied schiet tekort.

Professor Jan Kluytmans, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie, herkent zich in een aantal van de kritiekpunten van de inspectie. Vooral het niet naleven van de meest basale regels voor hygiëne en infectiepreventie zit hem dwars. Maar hij vindt ook dat de inspectie soms wel een erg harde toon aanslaat. In zijn algemeenheid is de verspreiding van bacteriën die ongevoelig zijn voor de meeste of alle antibiotica in Nederland volgens Kluytmans redelijk goed onder controle.

Aanscherpen

Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn zijn ontevreden over de infectiepreventie in de zorginstellingen. Zij eisen maatregelen. Ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen moeten aan de normen gaan voldoen. Verder roept de IGZ de betrokken partijen op de normen aan te scherpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl