NOS NieuwsAangepast

Minder executies in de VS

In de Verenigde Staten zijn dit jaar 39 mensen geëxecuteerd. Het is de tweede keer in twee decennia dat er minder dan 40 mensen zijn terechtgesteld.

Dat blijkt uit cijfers van The Death Penalty Information Center. Het aantal executies loopt al sinds 1999 terug. In dat jaar werden 98 mensen terechtgesteld.

Injecties

Volgens de onderzoekers zijn er verschillende redenen voor de terugloop. Aanklagers, rechters en jury's zijn bang voor gerechtelijke dwalingen.

Ook is het de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden om aan de grondstoffen voor dodelijke injecties te komen.

Sommige van die grondstoffen worden in Europa gemaakt, waar verschillende landen de export van de middelen voor executies hebben verboden. Ook willen farmaceutische bedrijven niet met de doodstraf geassocieerd worden.

Texas

De laatste jaren schaffen steeds meer staten in de VS de doodstraf af. Maryland stopte in maart met de doodstraf af nadat op basis van DNA-onderzoek vast was komen te staan dat de verkeerde man was geëxecuteerd.

Texas, de koploper in het aantal executies, paste de procedure voor het voltrekken van de doodstraf vorig jaar aan omdat het door de voorraden dodelijke middelen heen raakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl