NOS NieuwsAangepast

EU-akkoord over bankenunie

De EU-ministers van Financiën zijn het in Brussel eens geworden over de vorming van een bankenunie. Die moet voorkomen dat de kosten van het faillissement van een bank op de rest van de samenleving wordt afgewenteld.

Afgesproken is dat er een Europese autoriteit komt die de ontmanteling van failliete banken in de eurozone in goede banen moet leiden.

Saneringsfonds

Als een bank in de problemen komt, draaien daar in de toekomst in de eerste plaats de aandeelhouders en de grote spaarders voor op. Die regel gaat in 2016 in.

Als dat niet genoeg is, kan er de komende jaren geld worden onttrokken aan nationale stroppenpotten die door de banken zelf worden gevuld.

Op termijn komt er een gezamenlijk Europees saneringsfonds, dat eveneens door de banken moet worden gevuld. In dat fonds moet over twaalf jaar 55 miljard euro zitten.

Dijsselbloem

De Nederlandse minister van Financiën Dijsselbloem zei na afloop van het beraad dat de voorgenomen maatregelen de bankensector structureel gezond zullen maken. "Uiteindelijk gaan we een bouwwerk neerzetten dat solide is en geleidelijk aan ook steeds Europeser wordt", zei hij.

Hij noemde het besluit om beleggers als eerste voor de kosten van een faillissement te laten opdraaien de belangrijkste vernieuwing. Als die regel er een paar jaar geleden al was geweest, was de staatssteun aan Nederlandse banken niet nodig geweest, zei hij.

Macht Brussel

Dijsselbloem vindt het geen bezwaar dat het toezicht nu centraal vanuit Brussel geregeld wordt. In het geval van grote, grensoverschrijdende banken vindt hij dat eerder een voordeel.

Er kan beter een Europese toezichthouder zijn die grote banken in de gaten houdt, dan een relatief kleine Nederlandse toezichthouder, meent hij.

De afgelopen jaren brachten problemen met banken ook het Nederlandse kabinet in grote moeilijkheden. Onder meer ING, ABN Amro en SNS Reaal hadden financiële steun van de overheid nodig. Ook in andere Europese lidstaten moesten banken met kapitaalsinjecties en staatsgaranties banken overeind houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl