NOS NieuwsAangepast

AIVD: vergaren data mag altijd

"De AIVD en de MIVD mogen altijd metadata verzamelen", zegt hoofd van de AIVD Rob Bertholee. Er is alleen toestemming van de minister nodig als het verzamelen van informatie gericht is op een bepaalde persoon en het ook over de inhoud van zijn berichten gaat.

Metadata zijn gegevens over wie met wie contact heeft per telefoon of internet.

Voor het eerst gaven de AIVD en de MIVD vandaag in de Tweede Kamer een briefing over hun werk. Aanleiding is het NSA-afluisterschandaal. Hierdoor ontstonden bij de Kamerleden veel vraagtekens over de werkwijze van de Nederlandse veiligheidsdiensten.

Mensenlevens

Als het kabinet besluit tot een militaire missie in het buitenland, dan begint de MIVD meteen met het scannen van radio-, telefoon- en internetverbindingen in die omgeving. "Deze methode heeft vele mensenlevens gered in Afghanistan en de effectiviteit van de anti-piratenmissies bepaald," zegt Schout-bij-nacht Pieter Bindt, directeur van de MIVD.

"Veel van het analysewerk gebeurt door machines. Maar onze mensen beoordelen wel wat nuttig is, en daarvoor mogen ze kort kennisnemen van de inhoud", aldus Bindt. Daarvoor is geen toestemming van de minister nodig, en deze informatie wordt na een jaar weggegooid. zegt Bindt.

Op de Noordpool

Wat er gebeurt met data van Nederlanders die zijn opgeslagen in het buitenland weten ook de veiligheidsdiensten niet. Als je een telefoontje pleegt of een site bezoekt via een buitenlandse verbinding, dan kan je informatie al op buitenlandse servers zijn opgeslagen.

"Veel van die servers staan op de Noordpool en de Zuidpool, omdat koeling het grootste probleem is", zegt Bertholee. AIVD en MIVD hebben inmiddels wel toestemming om in die servers binnen te dringen, anders zouden ze niets meer te weten komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl