Martin Koeman (75) overleden

Martin Koeman»
Martin Koeman ANP

Martin Koeman, vader van de beroemde voetbalbroers Erwin en Ronald, is op 75-jarige leeftijd overleden. Koeman werd sinds afgelopen 15 december in coma gehouden, nadat hij in Leeuwarden werd getroffen door een hartstilstand. Daar overleed hij in het ziekenhuis.

Martin Koeman was onlosmakelijk verbonden met FC Groningen. Als speler kwam hij meer dan vijfhonderd keer uit voor GVAV en later FC Groningen. De verdediger speelde één interland. Op 12 april 1964 speelde Oranje in Amsterdam met 1-1 gelijk tegen Oostenrijk met Koeman in de gelederen.

Koeman kwam van oorsprong uit Purmerend en begon zijn carrière in het betaalde voetbal bij KFC (Koog aan de Zaan) in de toenmalige tweede divisie. Zijn talent viel op en Blauw Wit, destijds een eredivisieclub, haalde hem in 1960 naar Amsterdam. Na drie seizoenen vertrok hij naar Groningen.

Grondlegger

Martin Koeman bleef ook na zijn actieve carrière verbonden aan FC Groningen. Hij was één van de grondleggers van de jeugdopleiding van de club. Door de jaren heen vervulde hij diverse functies, waaronder die van trainer, technisch manager en jeugd-coördinator. Dit seizoen was hij nog werkzaam als scout.

In oktober 2011 kreeg één van de tribunes in de Euroborg officieel de naam 'Koeman Tribune', vernoemd naar hem en zijn twee zoons die ook de kleuren van FC Groningen hebben verdedigd.

Nijland enorm verslagen

In een eerste reactie zei Groningen-directeur Hans Nijland 'enorm verslagen' te zijn. "Martin was een clubicoon. Hij werkte nog zes dagen in de week voor de club. Dit is een heel groot verlies. De jeugdopleiding zoals wij die nu kennen zou niet dezelfde zijn zonder de inzet van Martin."

Deel deze pagina

Audio

  • "Koeman geestelijk vader opleiding Groningen" Algemeen directeur van FC Groningen Hans Nijland reageert op het overlijden van Martin Koeman, die veel voor de club betekende.... Nijland noemt het verlies van Koeman een harde klap.
  • "Koeman was een kerel in het veld" Journalist en goede vriend van Martin Koeman Jan Mennega reageert op het overlijden van Koeman.

Video

Martin Koeman (1938-2013)

Een overzicht van de carrière van Martin Koeman, die op woensdag 18 december 2013 overleed. Koeman speelde meer dan vijfhonderd... keer voor GVAV en later FC Groningen. De verdediger speelde één interland. De meeste bekendheid genoot Koeman echter nog als vader van Ronald en Erwin.

Video en Audio

  • » Het leven van Verona van de Leur Audio Verona van de Leur is pas 28 jaar, maar de oud-turnster heeft een uitgebreid levensverhaal te...30 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Groothuis: kan nog heel hard rijden Audio Stefan Groothuis blikt vooruit op het nieuwe schaatsseizoen, dat dit weekend van start gaat.30 okt 2014, 62 keer afgespeeld
  • » Manager Royals: opnieuw beginnen Video De reactie van Ned Yost, manager Kansas City Royals, na het verliezen van de World Series.30 okt 2014, 660 keer afgespeeld

Meer video en audio