Nucleaire top Den Haag mega-klus
Extra beveiligde auto's regelen, duizenden hotelkamers boeken, speciale menu's samenstellen - op het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ze er druk mee. 25 medewerkers organiseren voor komende voorjaar in Den Haag de Nuclear Security Summit (NSS), een topconferentie over de bestrijding van nucleair terrorisme.
"Nachtmerries heb ik niet," zegt projectleider Marc Gerritsen van Buitenlandse Zaken. "Maar er kan van alles en nog wat niet vlekkeloos verlopen."
Regeringsleiders
In maart komen een kleine zestig regeringsleiders naar Den Haag voor de derde Nuclear Security Summit. President Obama, bondskanselier Merkel, president Poetin - ze zijn waarschijnlijk allemaal van de partij.
Met hen reizen 5000 ambtenaren en 3000 journalisten mee. Het is de grootste internationale top ooit gehouden in Nederland.
Veiligheid
Ook de politie is al druk met de voorbereidingen. Agenten kijken bij het World Forum waar de regeringsleiders uit hun auto's stappen en waar wereldleiders elkaar de hand schudden.
"Ik moet er niet aan denken dat er ongelukken gebeuren of dat er vlak van tevoren een gebouw in brand vliegt", zegt Gerritsen. "De dreiging van een aanslag is iets waar je rekening mee moet houden. Daar zijn we natuurlijk wel op voorbereid."
Extra beveiligde auto's
Niet alle regeringsleiders rijden in een gepantserde wagen met kogelvrij glas. "Het hangt af van de dreiging. In principe kunnen ze in gewone auto's worden vervoerd," zegt Gerritsen. "Maar we moeten wel de mogelijkheid hebben -als er een specifieke dreiging is- om dan een extra beveiligde auto aan te bieden". Overigens brengt president Obama naar verluidt zijn eigen auto mee naar Den Haag.
De eerste NSS-top werd in 2010 in Washington gehouden. Het was een initiatief van president Obama die nucleair terrorisme een van de grootste bedreigingen voor de internationale veiligheid noemde. De wereldleiders willen tijdens de top in Den Haag afspraken maken over de beveiliging van vervoer en opslag van nucleair materiaal.