NOS NieuwsAangepast

Steekproef: dozen vol vuurwerk

Bij Post NL zijn door een speurhond tien pakketten met gevaarlijk illegaal vuurwerk gevonden in een vrachtwagen met pakketten uit Polen en Tsjechië. Het postbedrijf werkte voor het eerst dit jaar samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport in de strijd tegen illegaal vuurwerk.

Het postbedrijf gaat nu strenger controleren op vuurwerk per post. Dat gebeurt steekproefsgewijs waarbij speurhonden worden ingezet. Post NL mag de pakketjes zelf niet openmaken en heeft die overgedragen aan de Inspectie. Die trof in alle pakketjes vuurwerk aan uit Oost-Europa.

Webshops

De inspectie Leefomgeving en Transport zei eerder deze week dat dit jaar slechts honderd vuurwerkpakketjes zijn onderschept, terwijl er vele duizenden via de pakketdiensten worden verzonden.

Vuurwerk per post versturen is verboden. Zwaar, vaak illegaal vuurwerk wordt vooral door Oost-Europese webshops aangeboden. Het is vaak instabiel. Postbezorgers lopen daardoor risico's.

Scanners

Post NL gaat ook de Poolse en Tsjechische postcollega's aanspreken op het vuurwerk. Het bedrijf hoopt dat pakketjes in Polen al kunnen worden onderschept.

Post NL zegt blij te zijn met de hulp van Douane en Inspectie Leefomgeving en Transport. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie benadrukte dat Postbedrijven scanners van de douane kunnen lenen om pakketten te controleren op verboden vuurwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl