NOS NieuwsAangepast

Kamer tegen contracten Brussel

De Tweede Kamer is tegen bindende contracten tussen de Europese Unie en de lidstaten. In Brussel zijn plannen om contracten af te sluiten waarin bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt over economische hervormingen.

Het kabinet noemt contracten een potentieel nuttig instrument. Maar een Kamermeerderheid van regeringspartij VVD en de oppositiepartijen SP, PVV, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren is er zeer kritisch over.

Buitenspel

VVD-woordvoerder Verheijen zei dat je wel politieke afspraken kunt maken, maar dat juridisch bindende contracten niet aan de orde zijn. Hij noemde het budgetrecht van de Tweede Kamer ononderhandelbaar. Het budgetrecht is het recht van beide Kamers om de uitgaven en inkomsten van het Rijk vast te stellen

Ook andere partijen zijn bang dat de Kamer buitenspel komt te staan door de contracten. Ze vrezen dat er sluipenderwijs steeds meer bevoegdheden naar Brussel gaan.

Scepsis

Premier Rutte zei in de Kamer dat hij de scepsis over het plan deelt. Maar op voorhand wil hij het idee van Duitsland hierover niet blokkeren. Volgens hem moet er geen soevereiniteit worden overgedragen aan de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl