NOS NieuwsAangepast

Chemische wapens Syrië over zee

De Syrische grondstoffen voor chemische wapens worden definitief op zee vernietigd. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft een plan van aanpak goedgekeurd.

Rusland, China en de Verenigde Staten leveren materiaal om het vervoer door Syrië vanaf twaalf opslagplaatsen zo veilig mogelijk te maken, zoals vrachtwagens met gps, camera's en ontsmettingsapparatuur.

500 ton

Denemarken en Noorwegen gaan de chemicaliën ophalen in de Syrische havenstad Latakia. De schepen mogen afmeren in Italië, waar de gevaarlijke chemicaliën worden overgeheveld op het Amerikaanse militaire vrachtschip Cape Ray.

Zo'n 500 ton onderdelen van het gifgas sarin en mosterdgas zullen vervolgens op zee onschadelijk worden gemaakt. Het Amerikaanse schip is de afgelopen weken in de thuishaven Norfolk in de VS omgebouwd om deze klus te klaren. Aan boord is een hydrolyse-installatie gebouwd, waarmee de chemicaliën via heet water en toegevoegde reactiestoffen onschadelijk worden gemaakt.

Het Amerikaanse schip zal het chemische afval vervolgens in een nog onbekende haven in de wereld afleveren ter vernietiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl