NOS NieuwsAangepast

Wandelingen voor reparatie ISS

Twee Amerikaanse astronauten uit het International Space Station (ISS) gaan minstens twee en misschien wel drie ruimtewandelingen maken om een kapotte pomp te vervangen.

Astronaut Rick Mastracchio twitterde meteen nadat het besluit was genomen vanuit de ruimte: Volgende week ben ik druk met ruimtewandelingen, dus niet veel tijd om te twitteren.

Eerste Kerstdag

Rick Mastracchio en Michael Hopkins gaan naar buiten om een pomp in het koelsysteem te vervangen die vorige week kapot ging. In 2010 ging deze 350 kilo wegende pomp ook al kapot. Er waren toen drie ruimtewandelingen nodig om hem te vervangen. De NASA hoopt, mede door de ervaringen uit 2010, dat de klus nu in twee keer kan worden geklaard.

De eerste wandeling is zaterdag. Ook maandag staat een ruimtewandeling gepland en als het nodig is gaan de astronauten ook Eerste Kerstdag naar buiten. Het is pas één keer eerder voorgekomen dat astronauten op Eerste Kerstdag een ruimtewandeling maakten. Dat was in 1973.

Water

In juli werd voor het laatst een ruimtewandeling gemaakt. Dat liep toen bijna fout af voor de Italiaanse astronaut Luca Parmitano die water in zijn helm kreeg en bijna verdronk.

Door de plotseling ingeplande ruimtewandelingen wordt de lancering van een bevoorradingsschip uit Virginia uitgesteld tot half januari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl