NOS NieuwsAangepast

Onderzoek effect vechtscheiding

Volgens de Kinderombudsman wordt de stem van het kind niet genoeg gehoord als de ouders verwikkeld raken in een vechtscheiding.

"De belangen van kinderen worden vaak behartigd door de advocaat van moeder of van vader, maar dat wil niet zeggen dat daarmee de belangen van het kind gediend zijn", zegt Marc Dullaert in het NCRV-programma Altijd Wat.

Onderzoek

De Kinderombudsman gaat in samenwerking met het ministerie van VWS en het Openbaar Ministerie onderzoeken hoe kinderen behoed kunnen worden voor vechtscheidingen. "Of er geen tussenmomenten mogelijk zijn tussen het ene extreem van co-ouderschap en het andere van voor de rechtbank staan."

Daarbij wordt gekeken naar de rol van de bijzonder curator (een belangenbehartiger voor kinderen in de rechtbank) en naar de mogelijkheid tot het verplichten van mediation.

Vechtscheiding

Elk jaar krijgen in Nederland 70.000 kinderen te maken met een scheiding van hun ouders. Een deel daarvan ontaardt in een scheiding met ernstige conflicten waarbij de ouders niet meer normaal met elkaar communiceren.

Eerder dit jaar noemden Jeugdzorg Nederland en de Raad voor de Kinderbescherming vechtscheidingen een groeiend probleem.

In januari wordt besloten hoe het onderzoek eruit gaat zien en wanneer het klaar moet zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl