NOS NieuwsAangepast

Oppakken consul zit India hoog

India neemt de arrestatie van de plaatsvervangend consul in New York hoog op. De vrouw, Devyani Khobragade, werd vorige week in de VS opgepakt op beschuldiging van fraude met de identiteitskaarten van haar Indiase werkster in haar appartement in New York.

India beklaagt zich over de "onwaardige en onaanvaardbare" behandeling van de consul. De politie fouilleerde haar na de aanhouding en zette haar in een cel met drugscriminelen. Later kwam ze op borgtocht vrij. De politie verdenkt de diplomate er van dat ze haar werkster onder het minimumloon betaalt.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat de normale procedure gevolgd is bij de aanhouding van de vrouw.

Represailles

In India zijn als onderdeel van een diplomatieke offensief maatregelen genomen tegen Amerikaanse diplomaten en het ambassade-gebouw van de VS. Alle objecten die het verkeer voor het gebouw belemmeren zijn weggehaald, op het wachthuisje na.

Ook zijn de pasjes voor het Amerikaanse ambassadepersoneel voor de luchthavens in India ingenomen. Alle ID-kaarten van Amerikanen die werkzaam zijn op consulaten in India moeten worden ingeleverd. Ook moeten de diplomaten openheid van zaken geven over de betaling van het Indiase personeel in Amerikaanse consulaten.

De invoervergunningen voor goederen zoals sterke drank, bestemd voor Amerikaanse diplomatieke vestigingen, zijn eveneens ingetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl