NOS NieuwsAangepast

Nijmeegse scooterzaak moet over

De Nijmeegse scooterzaak moet over. Dat heeft de Hoge Raad besloten op basis van het advies van de advocaat-generaal.

De zaak gaat over twee verdachten van 18 en 19 die in januari 2010 een hotel wilden overvallen. Toen ze een politieauto tegenkwamen, sloegen ze op de vlucht. Ze reden door rood licht en botsten op een zebrapad met hun scooter op een voetganger, die later overleed.

Lage straf

Het Openbaar Ministerie vindt dat er sprake is van doodslag, maar het gerechtshof in Arnhem bestrafte de twee alleen voor het voorbereiden van een gewapende overval. De een kreeg een celstraf van twee jaar, de ander van 1,5 jaar.

De mannen konden niet worden bestraft voor het doodrijden van de voetganger omdat volgens het hof niet vast is komen te staan wie de scooter bestuurde. Daardoor werd ook niet duidelijk wie van de twee verantwoordelijk was. In de rechtszaal wezen de twee verdachten elkaar aan als bestuurder van de scooter.

Verkeerde criteria

Na de uitspraak liet het hof zelf weten dat de uitspraak onbevredigend is, omdat de verantwoordelijke niet gestraft werd.

In het advies van de advocaat-generaal staat dat het hof verkeerde criteria heeft gebruikt om te bepalen of de bijrijder medepleger was. Hij meent dat het niet belangrijk is wie de bestuurder was, als vaststaat dat de mannen van tevoren hadden afgesproken om snel te vluchten van de plek waar ze de overval wilden plegen. In dat geval accepteerde de passagier het rijgedrag en daarmee ook de gevolgen voor andere verkeersdeelnemers.

De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof in Arnhem en verwijst de zaak naar het hof in Den Bosch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl