NOS NieuwsAangepast

Debat van start over woonakkoord

In de Eerste Kamer is het debat begonnen over de omstreden verhuurdersheffing. Volgens minister Blok voor Wonen wordt het ongetwijfeld een "spannend debat". Het kabinet is niet verzekerd van een meerderheid, omdat PvdA-senator Duivesteijn dreigt tegen te stemmen.

Het debat is live te volgen op het NOS-kanaal Politiek24.

Topoverleg

Duivesteijn wil nog niet vertellen of hij vandaag voor of tegen de verhuurdersheffing zal zal stemmen. Dat zei hij vanmorgen na afloop van een topoverleg met minister Blok, vice-premier Asscher en de fractieleiders Barth (PvdA), Hermans (VVD) en Van Boxtel (D66). De verhuurdersheffing is een onderdeel van het woonakkoord, dat steun krijgt van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Volgens Duivesteijn voerden "de woonakkoordpartijen" een goed overleg over "een belangrijke kwestie". "Inhoudelijk wil ik er niks over zeggen, dat doe ik in het debat."

Cruciale stem

De stem van Duivesteijn lijkt cruciaal te zijn. Als hij voor stemt, zou het akkoord met 38 stemmen worden aangenomen en als hij tegenstemt zou het met 38 stemmen worden verworpen.

Het debat in de Eerste Kamer is om 14.40 uur begonnen en gaat tot diep in de avond door. De Eerste Kamer schorst het debat tussen half zes en half acht vanwege een gepland kerstdiner.

Het woonakkoord werd in februari gesloten tussen de coalitie en D66, ChristenUnie en SGP. Als het niet wordt aangenomen in de Eerste Kamer, is het de vraag of deze drie partijen nog een pensioenakkoord willen sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl