NOS VoetbalAangepast

Gattuso verdacht van matchfixing

In opdracht van de openbaar aanklager in Cremona zijn in een onderzoek naar matchfixing in Italië vier verdachten gearresteerd. Ook werden de woningen van oud-spelers Gennaro Gattuso en Cristian Brocchi doorzocht. Beide oud-spelers staan onder verdenking op basis van telefoontaps.

De huiszoekingen luiden een nieuwe fase in van het Scommessopoli-onderzoek naar omkoping en matchfixing in het Italiaanse voetbal, dat in 2011 begon met de arrestatie van onder anderen oud-Lazio-speler Giuseppe Signori. Het nieuwe onderzoek richt zich op ongeveer 30 duels, waarvan een flink deel in de Serie A.

Drie verdachte wedstrijden AC Milan

Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport worden drie wedstrijden uit het seizoen 2010/2011, het laatste seizoen waarin AC Milan de landstitel greep, onderzocht door de Italiaanse justitie.

Een van de duels waar het onderzoek op is gericht, is AC Milan-Lazio (0-0) van 1 februari 2011. Gattuso was destijds speler van AC Milan, maar speelde die wedstrijd niet. Brocchi kwam uit voor Lazio en deed wel mee. Naast AC Milan - Lazio Roma worden Chievo Verona - AC Milan (1-2) op 20 februari 2011 en AC Milan - Bari (1-1) op 13 maart onderzocht.

Ook kijkt de Italiaanse justitie naar Juventus - Lazio Roma (1-2) op 11 april 2012 en de wedstrijd Palermo - Inter (1-0) op 28 april 2013. In beide wedstrijden werden opvallend veel gele kaarten getrokken.

Lazio Roma en Bari opnieuw in opspraak

Eenmalig international Christian Brocchi speelde onder meer voor Internazionale, AC Milan en Lazio Roma. Bij AC Milan was hij zes seizoenen ploeggenoot van Gattuso. Brocchi speelde vijf seizoenen voor Lazio Roma, onder anderen met Stefano Mauri. De laatste werd in de zomer van 2012 aangehouden vanwege betrokkenheid bij matchfixing. In oktober 2013 werd Mauri's schorsing met negen maanden verlengd.

Naast Lazio speelt Bari opnieuw een rol in de verdenkingen. In 2012 eiste de Italiaanse sportbond 3,5 jaar schorsing tegen verdediger Leonardo Bonucci op verdenking van omkoping in zijn tijd bij Bari. De verdediger miste daardoor bijna het EK, maar werd uiteindelijk vrijgesproken. In juli 2013 werd de Belgische doelman Jean-François Gillet voor 3 jaar en 7 maanden geschorst wegens omkoping. Gillet verdedigde het doel van Bari in de verdachte wedstrijd tegen Milan in 2011.

Temperamentvolle wereldkampioen Gattuso

Gennaro Gattuso stond vooral bekend om zijn temperament en duelkracht. Hij speelde bij Perugia, Glasgow Rangers, Salernitana en AC Milan. Met AC Milan won hij twee keer de Italiaanse landstitel (2004-2011), twee keer de Champions League (2003, 2007) en het wereldkampioenschap voor clubs (2007).

In 2006 werd de 73-voudig Italiaans international wereldkampioen met de 'Squadra Azzurra'. Vorig seizoen speelde hij samen met de Nederlander Michael Dingsdag bij het Zwitserse FC Sion. In februari nam hij als speler-coach FC Sion onder zijn hoede, maar in mei werd hij weer ontslagen. Ook zijn tweede baan als hoofdcoach werd geen succes. Bij Palermo moest hij na acht wedstrijden het veld ruimen.

Meer dan eens was Gattuso het middelpunt van incidenten. In de Champions League-ontmoeting met Tottenham Hotspur op 15 februari 2011 gaf hij een kopstoot aan assistent-coach Joe Jordan van de Spurs. Eerder moest Gattuso met rood van het veld nadat hij Zlatan Ibrahimovic een klap had gegeven in het Champions League-duel met Ajax in 2003. Ook had hij het regelmatig aan de stok met Christian Poulsen.

Nederlandse Milanezen

De Nederlanders Clarence Seedorf en Urby Emanuelson maakten in het seizoen 2010/2011 deel uit van de selectie van AC Milan, Mark van Bommel maakte in januari de overstap van Bayern München naar Milaan.

Emanuelson speelde mee tegen Lazio Roma op 1 februari 2013. Seedorf en Van Bommel ontbraken, de laatste vanwege een rode kaart in de voorgaande wedstrijd. Van Bommel speelde wel 90 minuten in de andere twee verdachte duels, Seedorf en Emanuelson kwamen als invaller in actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl