NOS NieuwsAangepast

Japan verhoogt defensie-uitgaven

Japan verhoogt zijn defensie-uitgaven in de komende vijf jaar met 5 procent. De verhoging moet gezien worden in het licht van de hogere militaire uitgaven van China. Bovendien streeft Japan ernaar een grotere rol te spelen in de internationale diplomatie en in veiligheidsvraagstukken.

Het Japanse kabinet schaft drones (onbemande vliegtuigen), gevechtsvliegtuigen en amfibische voertuigen aan.

Zelf ontwikkelt Japan een landingsvoertuig dat in staat is op eilanden te landen en in te nemen. De achtergrond daarvan is het conflict met China over een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee, die zowel door Japan als door China geclaimd wordt.

China

De hogere defensie-uitgaven passen in de ontwikkeling van de laatste jaren. De buurlanden en ook sommige stromingen in Japan zelf zien er een teken in dat Japan afstand neemt van de pacifistische grondwet die na de Tweede Wereldoorlog van kracht werd.

In een toelichting van het besluit dat vandaag is genomen, staat dat Japan "zeer bezorgd" is over de Chinese militaire slagkracht. Japan noemt het Chinese defensie-beleid ondoorzichtig en overtrokken.

Onlangs kondigde China een luchtverdedigingszone af boven de eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. China verlangt een melding vooraf als buitenlandse vliegtuigen in dat gebied komen. Japan weigert daar gehoor aan te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl