Iedere 6 minuten huiselijk geweld

Gemiddeld iedere zes minuten komt er bij de politie een melding binnen van huiselijk geweld. Vorig jaar ging het in totaal om 95.000 incidenten. In de meeste gevallen is het geweld gericht op de partner of de ex-partner.

Er is veel verborgen huiselijk geweld; incidenten die nooit gemeld worden bij de politie. Volgens de landelijk projectleider van de politie Mariëtte Christophe is er een 'dark number' van 80 procent. "Slechts 20 procent van de mensen vindt de weg naar de politie of de hulpverlening. Dus er zit nog veel meer achter."

Crisis

Een van de oorzaken van huiselijk geweld de afgelopen jaren is de economische crisis. Mensen hebben bijvoorbeeld schulden of zijn werkeloos geraakt, dat zorgt voor spanningen in een huishouden. Er zijn geen precieze cijfers bekend over de rol van de crisis op geweldsincidenten.

Wat verder opvalt is een toename in het aantal meldingen over seksueel huiselijk geweld tegen kinderen. "Het is slecht natuurlijk dat het gebeurt, maar het is goed om te merken dat andere mensen vaker een melding doen van vermoedens van kindermisbruik", zegt Christophe.

Ook zijn er meer meldingen van geweld en financiële uitbuiting van ouderen. 2,1 procent van de mensen boven de 66 jaar kreeg ermee te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl