NOS NieuwsAangepast

Dit is de allereerste selfie

Het woord van het jaar, selfie, is al ruim tien jaar oud. De eerste keer dat het woord werd gebruikt, was op een Australische website in 2002. Dat ontdekten de redacteuren van het Oxford-woordenboek, waar selfie ook het woord van het jaar was.

In september 2002 schreef een jonge Australiër een forumbericht over de verwondingen die hij had opgelopen bij een avondje stappen. Hij plaatste daarbij een selfie van zijn gehechte lip.

"Uh, dronken bij de 21ste verjaardag van een vriend struikelde ik over een traptree en landde op mijn lip", schreef de internetter, die alleen bekend is onder de naam Hopey. "Ik had een gat van een centimeter in mijn lip. Sorry van de focus, het was een selfie."

Typisch Australisch

Volgens een redacteur van het Oxford-woordenboek is het typisch Australisch om een woord te verkleinen met de uitgang -ie. Zo kennen ze het woord barbie voor barbecue en tinnie voor een blikje bier.

Dat selfie het woord van het jaar is geworden, komt doordat het gebruik het afgelopen jaar explosief is toegenomen; volgens het onderzoek van Oxford met zo'n 17.000 procent de laatste twaalf maanden.

De afgelopen maanden kwamen er ook verschillende selfies in het nieuws: zo kondigde Zuid-Afrika een verbod af op selfie bij de kist van Mandela, maakte Obama er een met twee premiers en kregen hulpverleners op de Filipijnen het advies geen foto's te maken in het rampgebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl