NOS NieuwsAangepast

Hoon voor NSA-reportage

In de VS is een storm van kritiek losgebarsten op '60 Minutes', het zondagse actualiteitenprogramma van het tv-netwerk CBS.

Aanleiding is een reportage die gisteren werd uitgezonden over de NSA, de Amerikaanse inlichtingendienst die in opspraak kwam door de onthullingen van Edward Snowden. Recensenten en twitteraars verwijten de makers van 'Inside NSA' een kritiekloze aanpak.

Dat 60 Minutes zo ter discussie staat is opvallend, want het programma had de reputatie van grondige onderzoekjournalistiek.

Dieptepunt

Volgens het magazine The Nation kwakkelt het programma al langer. "De ondergang zat er aan te komen." Met de "witwasreportage" van de NSA is de ondergang voltooid, schrijft het blad.

De kwalificaties op Twitter liegen er niet om. Zoals: "een nieuw dieptepunt voor de Amerikaanse journalistiek". Een andere twitteraar zit nog steeds te wachten op een kritische vraag voor de NSA.

Voorwaarden

Eén van de recensenten die zich boos maken, is Rayan Lizza van The New Yorker. Hij geeft een pluim aan de communicatie-afdeling van de NSA, die het voor elkaar zou hebben gekregen dat de dienst goed voor het voetlicht werd gebracht. "De uitzending was gênant, maar jullie verdienen een loonsverhoging."

John McQuaid van Forbes zou graag het verslag willen lezen van de onderhandelingen tussen CBS en de NSA. De inlichtingendienst staat zelden de media te woord. McQuaid wil weten aan welke voorwaarden het tv-station moest voldoen om bij de NSA te kunnen filmen.

Insider

De reportage werd gemaakt door John Miller, die onder meer woordvoerder is geweest van de politie in New York en de FBI. "Miller is de ultieme insider en dat toonde hij", twittert Jeff Jarvis.

Marcy Wheeler van The Atlantic Wire vindt dat Miller maar weer bij de politie moet werken, om "nooit meer in de journalistiek terug te keren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl