NOS VoetbalAangepast

Fascistische groet kost Simunic WK

De Kroaat Josip Simunic is door de FIFA voor tien wedstrijden geschorst. De wereldvoetbalbond schorst de 35-jarige verdediger omdat hij fascistische uitlatingen deed na het gewonnen WK-kwalificatieduel met IJsland (2-0). Simunic mist hierdoor het WK voetbal in Brazilië.

Simunic riep in de microfoon in het stadion in Zagreb de aanstootgevende leus 'Za Dom: Spremni' (Voor het vaderland: Bereid). Dat was de slogan van de fascistische Ustasja's, die in de Tweede Wereldoorlog in de Onafhankelijke Staat Kroatië de kant van Hitler en Mussolini kozen. Voor het vergrijp kreeg de 35-jarige verdediger al een boete van 3.270 euro van justitie in Kroatië.

Eerdere schorsingen wegens racisme

Het is niet de eerste keer dat voetballers worden geschorst wegens racistische uitingen. In november 2008 strafte de KNVB de Belg Daniel Guijo-Velasco, die in het shirt van Helmond Sport een Hitler-groet bracht.

Naar eigen zeggen wilde Guijo-Velasco destijds aantonen dat zijn tegenstander van RBC Roosendaal zich gedroeg "als een Duitser".

Mandzukic mist één duel

Kroatië mist in het openingsduel op het WK met Brazilië ook spits Mario Mandzukic. De speler van Bayern München maakte in de WK-play-off tegen IJsland de eerste van de twee Kroatische goals in de beslissende thuiswedstrijd, maar kreeg later ook rood van scheidsrechter Björn Kuipers na een ferme charge op het bovenbeen van AZ'er Johann Berg Gudmundsson. Die actie leverde Mandzukic een schorsing van één wedstrijd op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl