NOS NieuwsAangepast

"Koning moet ook niet naar Sotsji"

De Duitse president Gauck gaat niet. Eurocommissaris Reding gaat ook niet. En de Franse president Hollande heeft eveneens afgezegd. De lijst met regeringsleiders en andere prominenten die wegblijven bij de Olympische Winterspelen in Sotsji wordt steeds langer. Toch gaat de Nederlandse regering het evenement in Rusland niet boycotten, zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken in Brussel.

De wegblijvers boycotten de Spelen naar verluidt vanwege de Russische mensenrechtensituatie. Critici wijzen onder meer op een omstreden wet die "homo-propaganda" verbiedt.

Volgens Boris Dittrich, directeur Pleitbezorging Seksuele Minderheden van Human Rights Watch, moet ook Nederland een gebaar maken.

"De koning moet zeker niet bij de opening zijn. Die Spelen in Sotsji zijn een prestigeproject voor president Poetin en het zou goed zijn daar de glans van weg te nemen door geen hoogwaardigheidsbekleders te sturen", zei Dittrich in het Radio 1 Journaal.

Klap in het gezicht

Het voormalige D66-Kamerlid hoopt dat de Russen daarmee wellicht aan het denken worden gezet. "Dat de Russische bevolking, als ze naar die openingsceremonie kijken, denkt: waarom zijn al die mensen er niet? En hopelijk komt dan het verhaal over de schending van mensenrechten naar buiten. Dat zal een klap zijn in het gezicht van Poetin. Hij zal dan moeten uitleggen waarom niemand er is."

Homo-belangenorganisatie COC is het eens met Dittrich. "De situatie in Rusland verhardt steeds meer sinds die homowet is ingevoerd. Onze collega's van de Russische LHBT-beweging vragen iedereen die naar Sotsji gaat om een signaal af te geven", zei COC-voorzitter Tanja Ineke. "Wij van het COC zeggen: niet boycotten, maar erheen gaan en het gesprek aangaan. Maar dan wel zonder de minister-president en de koning."

Moreel

Directeur Gerard Dielessen van sportkoepel NOC*NSF vindt dat de koning wel moet gaan, al is het maar voor de sporters. "Ik kan de koning noch de premier adviseren, want ik ga er niet over. Maar ik zou het wel jammer vinden als ze niet zouden komen. Want het is goed voor de ploeg, voor het moreel als de koning naar de Winterspelen komt. Dat geldt ook voor de premier."

Dielessen benadrukte op Radio 1 dat hij er vooral voor de sporters is. "Wij zijn er om medailles te halen. Wij zorgen dat onze sporters veilig kunnen sporten en zich kunnen uiten zoals ze willen, ongeacht hun seksuele geaardheid. De veiligheid van onze atleten staat voorop en daarvoor hebben we garanties gekregen. De atleten kunnen zich ook uiten zoals ze willen. Dat is allemaal geregeld en dat is voor ons genoeg."

Gewoon sporten

Ook Dittrich denkt dat de sporters niet lastig gevallen moeten worden met politiek. "Sporters moeten natuurlijk gewoon gaan. Dat zijn geen activisten. Die moeten gewoon sporten", stelt hij.

Van de ex-politicus mag Nederland best een minister naar Rusland sturen, maar dus niet de premier. "Minister Schippers (Sport) zou kunnen gaan, maar dan wel om zich uit te spreken tegen de mensenrechtenschendingen. Dat is ook precies wat homo-organisaties in Rusland vragen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl