Kleine pakkans jonge drinkers
Ongeveer eenderde van de gemeenten gaat nog niet meteen per 1 januari in het uitgaansleven controleren of de verhoging van de alcoholleeftijd wordt nageleefd. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS onder bijna de helft van alle gemeenten.
De meeste gemeenten gaan wel later in 2014 handhaven, variërend van ergens in januari tot halverwege het jaar. Meer dan de helft doet dat dan zonder boetes. Daarnaast gaan tientallen gemeenten helemaal niet controleren.
Slechts 1 op de 10 gemeenten controleert meteen in de Nieuwjaarsnacht en deelt dan ook boetes uit.
Vanaf 1 januari 2014 mag aan minderjarigen geen alcohol meer worden verkocht. Ze mogen vanaf die datum op straat en in de horeca ook geen alcohol meer bij zich hebben. Gemeenten moeten dat beleid vanaf komend jaar uitvoeren.
Nog niet klaar
De redenen voor gemeenten om niet meteen tot handhaving van de nieuwe wet over te gaan, zijn divers. Meer dan de helft van de gemeenten (56 procent) had begin deze maand zijn beleid nog niet klaar.
Maar er zijn ook gemeenten die helemaal niet geloven in controles. Zij denken dat voorlichting en preventie werken, maar straffen niet.
"Geen repressie"
Zo heeft de gemeente Weert ook geen mensen opgeleid voor het toezicht. "Wij vinden het vooral een verantwoordelijkheid van de horeca, de ouders en de jongeren om zich aan de wet te houden", zegt burgemeester Jos Heijmans. "Wij geloven in preventie en niet in repressie."
De grote steden die meededen, zoals Groningen en Amsterdam, hebben hun handhavingsbeleid wel rond en gaan actief controleren.
Enkele gemeenten die de NOS benaderde, wilden niet antwoorden op vragen over handhaving of geen toelichting geven op hun beleid. Zo vond Valkenswaard dat nog te vroeg, omdat daar de beleidsnota pas in februari wordt vastgesteld.
Rookbeleid
Koninklijke Horeca Nederland noemt het de wereld op zijn kop als gemeenten het rijksbeleid niet ten volle uitvoeren. "Dat is niet uit te leggen aan ondernemers. Van hen wordt wel verwacht dat ze zich aan de wet houden, met grote gevolgen voor hun zaak", aldus Lodewijk van der Grinten.
Ook STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, vindt het ook onbegrijpelijk als gemeenten niet direct handhaven. "Ze zijn vanaf begin 2013 al verantwoordelijk voor de controle op alcoholverstrekking, dus ze hebben ruim de tijd gehad om hierover na te denken en toezichthouders aan te stellen. De wet gaat gewoon in op 1 januari en niet een dag later. Zo gaan we dezelfde troebele handhaving krijgen als we bij het rookbeleid in cafés hebben gezien."
"Geen argument"
Gemeenten die niet meteen handhaven, wijzen erop dat er in het verleden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ook al niet vaak gecontroleerd werd. STAP vindt dat geen argument. "Handhaving is het onmisbare sluitstuk van het beleid om alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken. Dat iets in het verleden slecht gedaan werd, is geen argument om het weer slecht of nog slechter te doen."
Staatssecretaris Van Rijn toont begrip voor de houding van de gemeenten, maar dat begrip heeft zijn grenzen: "Ik kan me voorstellen dat nog niet alle gemeenten hun beleid tot in de puntjes hebben aangepast op de nieuwe wet", zegt hij. "In ieder geval kan het nooit zo zijn dat gemeentebesturen er bewust voor kiezen om de wet niet te handhaven. Dan hebben ze heel wat uit te leggen aan de gemeenteraad en straks in maart aan de kiezer. Gemeenten die de wet niet uitvoeren, zal ik daarop aanspreken."