NOS SportAangepast

Handbalsters gretig voor Brazilië

Het is alles of niets maandagavond voor de Nederlandse handbalsters op het WK in Servië. De wedstrijd van de waarheid. In de imposante Kombank Arena in Belgrado wacht om zes uur in de achtste finales het sterke Brazilië, dat nog geen punt heeft laten liggen in het toernooi en blaakt van het zelfvertrouwen.

Nederland verloor in de poule driemaal, maar leed die nederlagen wel tegen landen uit de mondiale handbaltop. Verlies tegen de Zuid-Amerikaanse vrouwen betekent evenwel uitschakeling voor het team van bondscoach Henk Groener, die kan beschikken over een fitte groep.

Cirkelspeelster Yvette Broch is weliswaar nog niet helemaal hersteld van haar kwetsuur, maar zij kan met pijnstillers gewoon aantreden. "Je voelt de gretigheid en de honger in de groep. We hebben er gewoon zin in."

Verwachtingspatroon

Groener weet als geen ander dat zijn jonge meiden zichzelf vaak een druk opleggen, die niet altijd reëel is. De gemiddelde leeftijd in het team bedraagt 23 jaar, geen leeftijd waarmee je op een WK topprestaties mag verwachten.

De sensationele uitschakeling van grootmacht Rusland in juni zorgde echter voor een hoog verwachtingspatroon, niet in de laatste plaats bij de speelsters zelf. En bij topsport hoort druk en gaat het om winnen. "In onze maatschappij wordt altijd het woord 'moeten' gebruikt. Maar er is geen 'moeten'. Het is 'graag willen' en dat ga je samen laten zien. Moeten vertaalt zich vaak naar minder presteren, twijfel en onzekerheid. Het werkt juist verlammend", doceert de coach.

Girl on fire

Zo probeert de technische staf de ambitieuze speelsters het juiste gevoel mee te geven waarmee de kans op resultaat het grootst wordt geacht. "Je doet alles om de meiden in een bepaalde sfeer te brengen."

Een van de middelen was maandag het tonen van een kort filmpje met beelden uit de kwalificatiewedstrijd in Rusland. Met de muziek van 'Girl on fire' kwamen de herinneringen van afgelopen zomer weer boven. "Dat gevoel van succes is nog heel, heel dichtbij. Je probeert er vertrouwen mee te geven, de bevestiging aan de speelsters dat ze het kunnen. Zo'n filmpje is emotie. Het deed wel iets met ze", constateerde Groener.

Latijns temperament

De eerste verrassing van het WK was zondagavond de uitschakeling van Europees kampioen Montenegro. Denemarken profiteerde van een slap optreden van de Montenegrijnse vrouwen. "Het gebrek aan bezieling verbaasde mij. Met Brazilië hoeven we daar vanavond niet bang voor te zijn", denkt Groener.

De bondscoach voorziet een heet potje waarbij het voor Nederland vechten in de dekking wordt. "Van twee kanten verwacht ik een enorme strijd. Brazilië heeft het Latijnse temperament met veel enthousiasme en spirit. Het is een ploeg die vaak met dezelfde spelers speelt en op alle posities goed bezet is. We zullen vanaf het begin scherp moeten zijn. Maar wij hebben een stijgende lijn ingezet en die willen we doorzetten. Het team is er klaar voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl