NOS NieuwsAangepast

A'dam herstelt foutieve betalingen

De gemeente Amsterdam heeft alle betalingen teruggedraaid die vorige week per ongeluk aan 9000 Amsterdamse minima waren gedaan. Het gaat om een bedrag van 188 miljoen euro.

Iedereen die het onterecht verkregen geld op een andere rekening heeft gezet of heeft uitgegeven, staat nu in het rood.

Foutje

Vorige week kregen minima bedragen tussen de 15.000 en 30.000 euro op hun rekening gestort. Bij de overboeking van de jaarlijkse woonkostenbijdrage aan Amsterdamse minima was iets misgegaan. Wie recht had op 155 euro, kreeg per ongeluk 15.500 euro bijgeschreven.

Wie het bedrag op een spaarrekening heeft gezet, kan het snel weer naar de gewone rekening terugboeken. Maar degenen die het bedrag al hebben uitgegeven, komen door deze actie van de gemeente in geldproblemen. Hoeveel mensen dat zijn, is nog onduidelijk.

Tegen beter weten in

Iedereen die het geld al heeft uitgegeven, heeft dat tegen beter weten in gedaan, zegt de gemeente Amsterdam. En hoe dan ook zal alles moeten worden terugbetaald. De stad zal een betalingsregeling treffen indien nodig.

Amsterdam heeft de 188 miljoen op een nieuwe, neutrale rekening geparkeerd. De banken en de gemeente zijn nog in overleg over de afhandeling van de financiële gevolgen van de blunder.

Wethouder Hilhorst laat onderzoeken hoe het kon misgaan met de komma's en punten in de betalingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl