NOS NieuwsAangepast

"Neptolk was betrokken bij moord"

De bekritiseerde gebarentolk bij de ceremonie voor Nelson Mandela is in 2003 betrokken geweest bij de moord op twee mannen. Dat melden de Zuid-Afrikaanse krant The Times en persbureau AP.

Een familielid en drie vrienden hebben tegen AP gezegd dat de tolk, Thamsanqa Jantjie, deel uitmaakte van een groep die in 2003 twee mannen aanviel. De mannen zouden een televisie hebben gestolen. Ze kregen een autoband om hun nek die in brand werd gestoken. De twee kwamen daarbij om het leven. Tegen The Times zegt de gebarentolk dat de groep het recht in eigen hand nam en dat hij erbij was.

Ontoerekeningsvatbaar

Twee verdachten zijn in verband met deze zaak veroordeeld, maar Jantjie ontsprong de dans. De Zuid-Afrikaanse justitie achtte hem ontoerekeningsvatbaar. Hij werd ruim een jaar opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Geruchten over een crimineel verleden van de gebarentolk doken vrijdag op, maar toen kon het OM in Zuid-Afrika die nog niet bevestigen.

Engelen

De tolk maakte er tijdens de herdenkingsplechtigheid voor Mandela een potje van en dat leidde tot veel kritiek uit de dovenwereld. Hij zou zelfs niet de basiskennis van de gebarentaal beheersen.

Jantjie bood al snel zijn excuses aan en zei dat hij tijdens de herdenking last had van hallucinaties en stemmen in zijn hoofd. Ook zei hij dat hij engelen in het stadion zag. Hij zou worden behandeld voor schizofrenie. Wel benadrukte hij dat hij gekwalificeerd is als tolk gebarentaal.

De kwestie heeft de Zuid-Afrikaanse regering in ernstige verlegenheid gebracht, omdat de tolk in de directe nabijheid was van onder anderen de Amerikaanse president Obama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl