NOS NieuwsAangepast

Aantal overvallen blijft dalen

Het aantal overvallen is de eerste elf maanden van dit jaar met 17 procent afgenomen ten opzichte van 2012. Vooral supermarkten en tankstations worden dit jaar minder overvallen. Vorig jaar steeg het aantal overvallen op supermarkten nog.

In de eerste negen maanden van dit jaar is ook het aantal straatroven flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het aantal overvallen op vrachtwagens is wel gestegen. Minister Opstelten gaat in gesprek met Transport en Logistiek Nederland om te kijken welke maatregelen kunnen worden genomen om dit te verminderen.

Samenwerking

Vier jaar geleden is het ministerie gestart met de Aanpak Overvallen. Politie, justitie, bedrijfsleven en gemeenten werken samen om het aantal overvallen een halt toe te roepen. In die tijd is het aantal overvallen gedaald van bijna 3000 naar ongeveer 1700.

Ook het aantal straatroven is in die periode sterk gedaald, van ongeveer 8700 tot 7000 in 2013.

Minderjarig

Overvallers worden de laatste jaren zwaarder gestraft. Ook blijven ze onder toezicht nadat de hun straf hebben uitgezeten of hun taakstraf hebben uitgevoerd.

De daders zijn bijna altijd mannen en een groot deel is minderjarig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl